17.12.2018

In de keuken met kerst

Al vanaf dat ik een klein meisje ben sta ik graag in de keuken. Jarenlang bakte ik vooral zoet: cupcakes, taarten, brownies en appelflappen in grote aantallen en die ook vooral delen met vrienden en familie. Toen ik ouder werd (en diabetes kreeg) werd mijn kookinteresse steeds meer divers: van gezond tot minder gezond, van suikervrij tot voedselzandloperproof, ik heb overal een kookboek voor.

Met kerst trek ik graag alles uit de kast: ik sta uren, zo niet dagen, in de keuken om mijn familie en schoonfamilie te voorzien van allerlei lekkernijen. Versierde cupcakes voor bij de thee, borrelbroden met mozzarella en kruiden, Vlaams stoofvlees en versierde taarten passeren de revue. Als we dan allemaal bij elkaar zijn, er gelachen wordt en iedereen geniet van het eten: dat is mijn favoriete moment van het jaar.

Maar al die kookkunsten gaan me niet in de koude kleren zitten. Als ik in de keuken sta dan vergeet ik te eten. Ik merk m’n hypo’s niet op en vergeet m’n bloedsuiker te meten. Tot het moment dat je met een scherp mes in je handen staat en je realiseert dat dat misschien toch niet verstandig is. Maar goed: even rustig zitten terwijl er iets op het vuur staat of uit de oven moet is meestal ook niet echt handig. En als ik dan eenmaal aan tafel zit dan gaat m’n bloedsuiker helemaal alle kanten op: wat zit er precies in die soep van m’n schoonzus? Of in het toetje van m’n moeder? Dat extra wijntje kan er ook nog wel bij, maar dan zakt m’n bloedglucose later weer naar beneden. Een gezellige dag met familie en lekker eten eindigt dan ook vaak in een gebroken nacht vol schommelingen omdat m’n eten pas laat binnenkomt, of omdat ik toch in een hypo beland van dat extra glaasje wijn. Het hoort erbij – maar voor mij zou kerst de ultieme dag zijn om m’n diabetes even uit te kunnen zetten.

Maar, diabetes kan je niet uit zetten en ook niet sturen. Daarom is het ook wel makkelijk om een gerecht te hebben om op terug te vallen, wat niet kan mislukken en waarmee je altijd iedereen tevreden stelt. Mijn favoriet? Gevulde chocoladefudge. En dat recept wil ik natuurlijk graag delen! :)


Wat heb je nodig?

- Een blikje gecondenseerde melk (als je geen melk mag: gecondenseerde kokosmelk werkt ook!)
- 300-350 gram chocolade in de smaak die jouw voorkeur heeft
- Gedroogd fruit, noten, koekjes, marshmallows: alles wat jij als vulling in de fudge wil verwerken. Goude combi’s zijn: witte chocoladefudge met cranberries en pistachenoten, rocky road fudge met marshmallows, pinda’s en cranberries, fudge met stroopwafels erin, of kerstfudge met groene en rode spikkels met gemengde noten. Alles kan!

Wat te doen?

1. Doe de gecondenseerde melk met alle chocola (in stukjes) in een klein pannetje
2. Smelt dit op middelhoge temperatuur terwijl je goed blijft roeren
3. Hak de vulling in kleine stukjes (als het nodig is)
4. Bedek een vorm met bakpapier. Dit gaat het makkelijks door het bakpapier even te verfrommelen en daarna weer uit te vouwen en in de vorm te zetten.
5. Als alles goed gesmolten en gemengd is, voeg dan de vulling toe
6. Roer het geheel goed door
7. Giet het in de bakvorm
8. Laat het geheel ten minste 24u opstijven in de koelkast.
9. Snijd in stukjes en serveer!

Houd je over? Je kan de fudge bewaren in de koelkast of in de vriezer. In de vriezer blijft het een aantal maanden goed.

Koolhydraten per stukje fudge (als je er 30 even grote stukjes van snijdt):

Witte chocolade fudge (zonder vulling): 12 gram koolhydraten
Pure chocolade fudge (zonder vulling): 11 gram koolhydraten
Melk chocolade fudge (zonder vulling): 11 gram koolhydraten

Aanvullende tip: op zoek naar een klein kerstcadeautje? Koop een klein potje of bakje en vul deze met verschillende smaken fudge. Gegarandeerd succes! :)

Over Veerle


Ik ben Veerle, 29 jaar jong en sinds 2013 maak ik onderdeel uit van de bijzondere ‘community’ van mensen met Type 1 Diabetes. Naast dat diabetes een (noodzakelijk) deel van m’n privéleven in beslag neemt, heb ik er ook voor gekozen om er mijn werk van te maken: zo heb ik 4,5 jaar bij JDRF Nederland gewerkt als Coördinator Communicatie en Projecten en werk ik sinds augustus 2018 bij ViCentra, het bedrijf achter Kaleido. Ik heb de afgelopen 6 jaar de nodige hoeveelheid insulinepompen geprobeerd (en afgeschreven) en ben nu al enige tijd onafscheidelijk van mijn Kaleido.

Hello! Where are you from?