27.06.2019

Kaleido en een perfectionist

Na 2 maanden wachten was het dan zover: 26 november stond mijn Kaleido training gepland. Dus stond iemand van Kaleido die dag bij mijn studentenhuis op de stoep. Vol spanning luisterde ik naar de uitleg over canules, infuusslangetjes, het vullen van een insuline cartridge en de werking van de handset. Veel informatie komt er op zo’n moment op je af, maar gelukkig maak je de start op de insulinepomp niet alleen. Ook voor mijn ziekenhuis was ik de eerste persoon die startte met Kaleido, dus stiekem vond mijn diabetesverpleegkundige het ook wel een beetje spannend. De dag na mijn training startte ik daadwerkelijk met de pomp.

Kaleido is voor mij de eerste insulinepomp en ik vond het in het begin dan ook best spannend om mijn insulinepennen aan de kant te leggen en te vertrouwen op dit kleine apparaatje op mijn lichaam. Gelukkig was de begeleiding vanuit Kaleido en het ziekenhuis goed: de eerste keer een infuusset verwisselen mocht in het ziekenhuis en ook vanuit Kaleido werd er regelmatig nog met mij gebeld of gemaild over hoe het ging.

Bij Kaleido heb ik de begeleiding als erg persoonlijk ervaren, zelfs op het evenement ‘Voel je vrij met diabetes’ van JDRF, herkenden mensen van Kaleido mij en werd direct gevraagd hoe het met me ging.

Wat voor mij de belangrijkste reden was om van de insulinepen op een insulinepomp over te stappen, is dat ik met mijn pomp mijn diabetes beter kan aanpassen aan mijn leven. Want om eerlijk te zijn: het studentenleven is niet het gemakkelijkste ritme voor stabiele bloedsuikerwaarden. Onregelmatigheid is een betere benaming voor zowel mijn dagritme als mijn bloedsuikerwaarden toen ik op de pen zat. Mijn bloedsuikerwaardes reageren namelijk gigantisch op het kleinste beetje lichaamsbeweging. Ik was dan ook de ene dag steeds aan het bij eten om een hypo te voorkomen en de andere dag aan het insuline bij spuiten. Heel frustrerend voor een perfectionistisch type zoals ik.

Nu met de pomp kan ik op ieder moment van de dag mijn basaal stand aanpassen. Wat er zelfs voor heeft gezorgd dat ik na het nodige puzzelen, een volledige spinning les kan meedraaien (al ben ik hier tijdens de spinning les niet altijd even blij mee ;)). Daarnaast vind ik het voordeel van de Kaleido pomp dat ik hierdoor soms vergeet dat ik type 1 diabetes heb. De pomp is zo licht dat ik vaak vergeet dat hij op mijn lichaam zit. In het begin heb ik nog vaak gedacht: ‘waar heb ik mijn pomp ook al weer gelaten?!’ Om er vervolgens achter te komen dat hij nog veilig op z’n plek zat.

Natuurlijk heeft de overstap naar een insulinepomp ook zo zijn nadelen. Al maakt de Kaleido dat ik soms heel even mijn diabetes vergeet, als hij dan weer de melding geeft dat het tijd is voor een nieuwe insulinecartridge slaak ik toch regelmatig een zucht: dit komt namelijk altijd op een verkeerd moment.

Ook verliep de start niet geheel vlekkeloos. Bij mijn eerste pomp deed de batterij het niet goed, waardoor deze na een week al aan vervanging toe was. Gelukkig kreeg ik na een dag een Nood Kit en kreeg ik mijn nieuwe pomp snel toegestuurd. En natuurlijk zijn jeukende infusiesets of de eerste keer verstopping (en complete ontregeling die daarop volgde) geen pretje. Het is in het begin zeker veel uitproberen: van het uitzoeken van voor mij fijne plekken om de pomp te dragen, tot het uitzoeken van de juiste instellingen. Gelukkig helpen mijn arts en diabetesverpleegkundige mij hierbij.

Toch ben ik blij met mijn keuze voor Kaleido. Het is in het begin super spannend om ineens te vertrouwen op een nieuw apparaatje en het kost best wat tijd om uit te zoeken wat nou voor jouw lichaam werkt. Gelukkig ben je sinds dag 1 met diabetes een kampioen in puzzelen hoe je lijf overal op reageert. Maar, ik vond dit zeker de moeite waard: de Kaleido heeft mij een stukje vrijheid teruggegeven dat ik miste met insulinepennen.

Over Marrit


Ik ben Marrit, 21 jaar en studeer Gezondheid en Maatschappij in Wageningen. In november 2017 kreeg ik te horen dat ik type 1 diabetes heb en ik merk dat ik steeds meer de behoefte krijg om hierover mijn ervaring te delen met anderen. Het eerste jaar heb ik de insuline pen gebruikt en nu gebruik ik sinds 2 maanden (met veel plezier) Kaleido. Naast alle noodzakelijke diabetes bezigheden, vind ik het erg leuk om in mijn dagelijks leven te lezen, wandelen, wielrennen en gezellig koffie te drinken op een terrasje 😊