23.08.2019
Kaleido Trouweditie

Kaleido Trouweditie: Mijn verloofde en haar Type 1 Diabetes

Toen ik Niki leerde kennen, had ik geen idee dat ze diabetes had (niet dat dat iets uitmaakte). Het duurde niet lang voordat ik erachter kwam toen we naar een café gingen voor een kop koffie, en Niki insuline moest spuiten. Ik heb een aantal familieleden met type 2, en moet toegeven dat ik nooit echt de tijd heb genomen om er meer over te leren. Dat veranderde op het moment dat Niki haar insulinepen tevoorschijn toverde, binnen een uur vanaf het eerste moment dat we elkaar ontmoetten.

Ik begrijp nu meer van Type 1 en type 2 diabetes. Ik begrijp wat het betekent om hier iedere dag mee bezig zijn en hoeveel mentale tijd en energie het kost. Ik begrijp dat er vele gevaren zijn en ik zie hoe mijn verloofde zichzelf iedere dag in leven weet te houden. Het maakt me niet bang meer: het is de harde werkelijkheid voor haar en ze doet het fantastisch. Behalve dat ze de expert is in haar eigen diabetes, heeft ze ook prachtige menselijke kwaliteiten, die ze met iedereen deelt!

Een van m’n favoriete voorbeelden die deze kwaliteiten in mijn inzien perfect laten zien, is toen Niki op een avond infusiesets naar een volkomen vreemde bracht, omdat ze naar Oxfordshire waren gereisd en geen reserve sets bij zich hadden. Niki twijfelde geen moment, ondanks dat het om iemand ging die ze nog nooit had ontmoet – en dat is typisch voor de zorgzame persoon die ze is. Ze is de meest zorgzame en liefdevolle persoon die ik ken en dat toont zich ook in de social media familie waar ze deel van uitmaakt. Er is enorm veel support online te vinden en Niki ziet het als haar rol om mensen hier wegwijs in te maken. De vriendschappen die ze zo heeft opgebouwd zijn talrijk en ik ben zo blij dat ik deze mensen nu ook als vrienden kan rekenen (en dat ze mij ook hebben ‘goedgekeurd’ ;-)).

Toen Niki en ik net vijf weken samen waren, reisden we naar Londen om haar eerste insulinepomp op te halen. Het was voor mij een stressvolle dag: ik wist hoeveel hoop en angst er voor haar samenhing met deze manier om haar diabetes te managen en ik hoopte zo dat ze er niet door teleurgesteld zou raken. Alle zorgen verdwenen als sneeuw voor de zon toen ik de tranen over haar wangen zag rollen toen ze eindelijk kon beginnen met pompen. Op dat moment voelde dat als een enorme verlichting, om een bolus preciezer te kunnen berekenen en de vrijheid te krijgen die pomp haar biedt.

Maar helaas, die eerste pomp maakte Niki haar leven niet altijd makkelijker en het heeft me verdriet gedaan om haar hiermee te zien worstelen. Er zijn voor Niki ineens nog meer dingen om over na te denken, naast het standaard dagelijkse proces: waar plaatst ze de canule, wat trekt ze aan om de pomp te verbergen, hoe kan ze er toch makkelijk bij. Kaleido heeft nu al meerdere pomp-gerelateerde kleding crisissen voor Niki opgelost: ze heeft nu jurken – zonder zakken!

Ik zie Niki meer zelfvertrouwen krijgen, en zekerder zijn, vooral rond haar diabetes management en het is fantastisch om dat weer te zien. Ik zie dat Kaleido Niki de vrijheid geeft om te leven zoals zij dat wil, want ondanks dat ze absoluut fantastisch is in alles wat ze doet (vooral zichzelf iedere dag in leven houden), zal Kaleido haar enorm helpen om haar leven nog meer te leven.

Over Matt

Matt is de verloofde van Niki, die voor Kaleido een blog bijhoudt over haar overstap naar Kaleido voor haar bruiloft. Niki is mama van Moomin en is de regisseur van haar diabetes type 1 sinds 2001. De tijd die ze niet bezig is met haar familie, werkt, of de bruiloft van het jaar aan het plannen is, spendeert ze door te schrijven over haar leven met type 1 diabetes op whatnikididnext.wordpress.com Niki is ook gepassioneerd over onderzoek en goed leven met diabetes.