18.05.2020
Kaleido Pregnancy Special

Zwangerschapsspecial: Welkom in de wereld Ayleen

Een groot moment tijdens mijn zwangerschap was toen het hoge woord eruit was. Ik heb ontzettend veel leuke reacties mogen ontvangen van familie, vrienden en bekenden. Door het medische ‘label’ heb ik helaas geen keus in waar ik wil bevallen. Het ziekenhuis is de enige optie. Daarvoor is een geboortehuis, waar ik een kamer zal krijgen wanneer het zo ver is.

Als je in verwachting bent en type 1 diabetes hebt wordt bepaalde pijnbestrijding afgeraden, waaronder het lachgas wat ik eigenlijk wilde. Ik wilde bijvoorbeeld echt geen ruggenprik. Het is dan ook handig om een plan te maken omtrent het bevallen.

De 20-weken echo was een ander groot moment: alles bleek in orde te zijn! Echter bleek bij de volgende controle, 4 weken later, dat er wel iets speelde. Het komt voor zwangerschap en type 1 diabetes, dat baby’s groter worden dan gemiddeld. In mijn geval ging het andersom. Mijn baby’s groei bleek achter de gemiddelde lijn te lopen. Dat kan te maken hebben met de placenta die de toevoer van bloed naar de baby niet goed reguleert: een risicofactor bij diabetes type 1 en zwangerschap. Vanaf dit moment moest ik elke week op controle komen. Als het zich zo door zou blijven ontwikkelen zou de baby met maximaal 36 weken gehaald worden. Toen op 4 maart de veiligheidswaarschuwing van Kaleido werd gecommuniceerd kwam dit mij dan ook echt niet uit! Tot op heden heb ik met Kaleido mijn bloedsuikers heel goed kunnen reguleren, en ineens moest ik alternatieve insulinepomptherapie overwegen of terug naar injecteren met de pen. Beide geen wenselijke opties als je 28 weken zwanger bent en de nodige uitdagingen al hebt!

Door halve dagen op kantoor te werken, voldoende te wandelen in verband met stimulering van de bloedtoevoer, stress te vermijden en rust te houden zijn we tot de controle van week 36 gekomen. Wat bleek: ons baby’tje bleek in een stuit te liggen. Met 37 weken en 4 dagen moest ik terugkomen voor een draaipoging, hopende dat ze in de aankomende anderhalve week nog zou draaien, maar helaas. Op de controle van 13 april bleken de draaipogingen zonder succes, en zodoende zouden we een ingeplande keizersnede krijgen. Na 20 minuten overleg door de artsen bleek er tijd om direct een keizersnede te doen: het besluit lag bij mij. Nog geen uur later lag ik op de operatietafel en om 13:17 is Ayleen geboren met een gewicht van 2735 gram.

Na 2,5 dag in het ziekenhuis mochten wij weer huiswaarts, allen in goede gezondheid. Het moederschap moet nog een beetje landen, merk ik. Van draaipoging en controle naar nog geen uur later ‘ineens’ moeder zijn is wel heel gek. We zijn nu een aantal weken thuis en het begint steeds meer te landen, ik kom steeds meer in het ritme. We hopen dan ook dat Kaleido snel weer terugkeert op de markt zodat mijn suikers weer beter onder controle zijn en ik minder hypo’s heb. Iets waar borstvoeding geven en alle hormonen in mijn lijf momenteel ook veel invloed op hebben. Op die manier kan ik nog heel lang én in goede gezondheid van dit kleine meisje genieten!

Over Lucille

Lucille, de dame die houdt van tropische oorden en veel gezelligheid. Ik ben al 5 jaar werkzaam in het HR vak en leef al 12 jaar met Diabetes. Na alle feestjes en concerten van de afgelopen jaren, en de bijzondere reizen wordt het tijd om wat rustiger te worden. Tijd voor het volwassen leven en ‘huisje, boompje, beestje’.

Hello! Where are you from?